تعهد به نفع شخص ثالث چه عواقبی می تواند به همراه داشته باشد؟
تعهد به نفع شخص ثالث میتواند عواقبی را به همراه داشته باشد. در این مقاله به عواقب تعهد به نفع شخص ثالت با شما صحبت خواهم کرد.
این مورد استثناء است بر اصل نسبی بودن قراردادها که اصل نسبی بودن میگوید معاملات و عقود فقط درباره طرفین و قائممقام قانونی آنها مؤثر بوده و جز در موارد استثنائی به اشخاص ثالث سرایت نمیکند اما در تعهد به نفع شخص ثالث نتیجه مهم آن این است که ایجاد این تعهد نیاز به قبول شخص ثالث ندارد چون اگر قبول ثالث نیاز بود دیگر استثنا بر اصل نسبی بودن نبود پس ماهیتی دارد که از حیث مبنا عقد و در برابر ثالث ایقاع است.
از آنجایی که تعهد به نفع شخص ثالث استثنا است پس باید تفسیر مضیق شود بنابر این تملک به سود ثالث بر خلاف تعهد به نفع ثالث نیازمند قبول ثالث میباشد .
اگر ثالث تعهد را قبول کند دیگر نمیتواند رد کند و اگر هم رد کرد این رد به معنای ابرا است پس قبول ثالث شرط ایجاد تعهد نیست بلکه شرط لزوم و استقرار تعهد است.
برخی موارد عملی استفاده از تعهد به نفع شخص ثالث:
در قرارداد حمل و نقل که میان ارسال کننده و متصدی حمل و نقل منعقد میشود تعهدی به سود گیرنده کالا وجود دارد که بر همین مبناست که متصدی متعهد به تحویل کالا به اوست.
مهمترین استفاده عملی بیمه عمر است که این عقد بر پایه تعهد به نفع شخص ثالث تعریف شده است در بیمه عمر بیمه گر در برابر حق بیمه ای که به اقساط میگیرد تهعد میکند مبلغ معینی بعد از فوت بیمه گذار به شخص ثالث یا اشخاص مورد نظر او بدهد در این عقد تعهد به سود شخص ثالث از سوی شرکت بیمه یکی از دو عوض و شرط نیست .
در این نوع تعهد اگر ثالث ذینفع تعیین نشود تعهد باطل است در حالیکه در عقد بیمه اگر ذینفع تعیین نشود یا تعیین شده باشد ولی مجهول باشد بیمه باطل نیست و وراث ذینفع قانونی هستند بنابراین باید دانست که بیمه عمر هیچگاه بدون ذینفع باقی نمیماند .
پس قابل ذکر است که طلبکاران بیمه گذار نمیتوانند از محل وجه بیمه طلب خود را استیفا کنند چراکه وجه بیمه حقی است که به صورت مستقیم وارد دارایی وراث شده است و به ترکه تعلق نمی یابد به همین جهت است که بین وراث مطابق قواعد ارث تقسیم نمیشود و به تساوی به آنها میرسد.
در این نوع امکان تغییر ذینفع ثالث وجود ندارد ولی در بیمه عمر میتوان ذینفع ثالث را تغییر داد.
مجموعه حقوقی هنگامه عسگری ، فعال در زمینه مشاوره حقوقی کسب و کار و استارتاپ ها ، آماده همکاری و ارائه مشاوره در زمینه های مختلف حقوقی از جمله قراردادها و نکات حقوقی برای کسب و کار می باشد. جهت اطلاعات بیشتر با شماره ۰۹۱۲۸۴۹۸۰۲۵ – ۰۲۱۸۸۷۰۷۶۹۵ تماس حاصل فرمایید. یا برای گرفتن وقت مشاوره حضوری به صفحه دریافت نوبت مشاوره مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید