جایگاه و اعتبار حقوقی صفحه قوانین و مقررات در سایت ها
مدیران و صاحبان سایت ها و فروشگاه های اینترنتی می توانند، برای اداره درست سایتی که در اختیار دارند، مقرراتی وضع و به تمام مخاطبان، کاربران و حتی تامین کنندگان و مشتریان خود تحمیل کنند.
حتما موقع بازدید و یا خرید از سایت یا فروشگاه اینترنتی این عبارت ها را دیده باشید:
- استفاده شما از فروشگاه اینترنتی …. و سفارش کالا از این وب سایت به معنی توافق کامل شما با شرایط و ضوابط ذیل تلقی می گردد.
- شرایط استفاده از خدمات …..
- به وب سایت …. خوش آمدید. استفاده از این سایت تابع شرایط و مقرراتی است که در زیر اعلام می شود. لطفاً این شرایط و مقررات را قبل از استفاده از سایت به دقت مطالعه فرمایید. با استفاده، دسترسی یا دانلود مطالب از این وب سایت، عملاً با پذیرش شرایط و مقررات مطرح شده در این اطلاعیه حقوقی موافقت می کنید
- ورود کاربران به وبسایت فروشگاه اینترنتی …. ثبت سفارش در هر زمان به معنی پذیرفتن کامل کلیه شرایط و قوانین فروشگاه اینترنتی آسان کنکوراز سوی کاربر است.لازم به ذکر است شرایط و قوانین مندرج، جایگزین کلیه توافقهای قبلی محسوب میشود.
حالا به نظر شما جایگاه و اعتبار حقوقی صفحه قوانین و مقررات در سایت ها به چه صورتی است؟
هدف از درج صفحه قوانین و مقررات در سایت ها، تنظیم و نوشتن قواعدی جهت حفظ منافع آن سایت یا ضرورت های مربوط به اداره، مدیریت و سهولت استفاده از آن سایت می باشد.
مطالب عنوان شده در صفحه قوانین و مقررات مصداقی است از قراردادهایی که به قراردادهای الحاقی معروف است که در سده های اخیر تاسیس شده است (اصطلاح «قرارداد الحاقی» یا «انضمامی» ابتدا در حقوق فرانسه توسط استاد «سالی»* حقوق دان مشهور فرانسوی در کتاب «اعلام اراده» ابداع گردیده است) و با عناوینی همچون عقود تصویبی و عقود تحمیلی هم در بین حقوقدانان معروف است.
در واقع در این نوع از قراردادها (قراردادهای الحاقی)، یکی از طرفین تمام شرایط را از قبل تهیه و پیشنهاد می کند و طرف مقابل صرفاً با این پیشنهاد موافقت می نماید بدون این که هیچ حق اعتراض و چانه زدنی داشته باشد.
در این مطلب میخوانید:
تعریف قراردادهای الحاقی:
استاد کاتوزیان از اساتید برجسته و پدر علم حقوق در تعریف قرارداد الحاقی گفته است: «پیوستن به قراردادی نمونه است ( از پیش تنظیم شده ) که به وسیله یکی از دو طرف تنظیم شده و طرف دیگر به آن رضایت داده است, بدون این که امکان واقعی تغییر آن را داشته باشد»
تعریف دیگری از قراراد الحاقی: «قرارداد الحاقی, قراردادی است که در آن شروط و مفاد قرارداد توسط یک طرف از پیش تهیه شده و طرف دیگر بدون مناقشه آن را می پذیرد. و نیز متعلق قرارداد, کالا یا خدمت ضروری است که در عمل یا به طور قانونی در انحصار عرضه کننده آن است, یا رقابت در آن خیلی محدود است»
ویژگی های قراردادهای الحاقی:
- در این قراردادها, تولید کننده و یا عرضه کننده, حتماً باید انحصار عرضه کالا و خدمت مورد نظر را در دست داشته باشد, و یا دست کم عرضه کننده شده انحصاری باشد.
- موضوع قرارداد از مواردی می باشد که برای زندگی افراد, عادتاً ضرورت داشته و مصرف کننده نسبت به تهیه آن اضطرار داشته باشد، نه اینکه یک طرف قرارداد, شروط و مفاد قرارداد را از قبل تهیه کرده باشد و دیگری حق مناقشه در آن را نداشته باشد.
- در قراردادهای الحاقی پیشنهاد کننده توانایی تحمیل همه شرایط دلخواه را دارد و دیگری از روی اضطرار باید آن را بپذیرد… همه در جامعه کم و بیش دچار ضرورت های زندگی هستند و به اضطرار به معاملاتی که نمی خواهند, تن در می دهند… چندان که می توان گفت تمام قراردادها کم و بیش در اثر اضطرار واقع می شود.
- در قراردادهای الحاقی یک طرف قرارداد که پیشنهاد کننده شرایط و مفاد آن است, از موقعیت اقتصادی بسیار قوی و برتر برخوردار است.
- قراردادهای الحاقی معمولاً حاوی شروط تفصیلی زیادی هستند که اکثر آن ها به نفع طرف پیشنهاد کننده و بعضی نیز اجحافی و ظالمانه است و در آن جای هیچ مذاکره و مناقشه ای درباره این شروط و قیمت کالا وجود ندارد. این شروط ممکن است مسئولیت طرف پیشنهاد کننده را تخفیف دهد, یا اصولاً شرط عدم مسئولیت قراردادی باشد, یعنی او را کاملاً از مسئولیت معاف گرداند, و یا این که مسئولیت طرف مقابل را افزایش دهد؛ مثلاً برای تقصیرهای احتمالی او مجازات معیّن کند. هم چنین مفاد و شروط قرارداد, دارای پیچیدگی خاصی است که گاهی، افراد فقط آن را امضا می کنند بدون این که مفاد آن را مطالعه کنند یا به تعهدات داخل آن توجهی داشته باشند.
- در قراردادهای الحاقی, ایجاب به صورت یک فرم چاپی و نمونه عرضه می شود که در آن تمام شروط و مفاد قرارداد وجود دارد و در تنظیم آن باید دقت زیادی صورت گیرد و نیز گاهی از پیچیدگی زیادی برخوردار است که فهم آن برای اشخاص عادی مشکل است و یا این که به قدری ریز نوشته شده که معمولاً افراد رغبت به خواندن آن نمی کنند .
- مفاد این قراردادها , برای همه مردم به یک شکل و با شروط یکسان, ارایه می شود.
- خصوصیت دیگر آن, طول مدّت و دوام و استمرار قراردادهای الحاقی است. یعنی محدود به زمان کوتاهی نیست, بلکه این پیشنهاد برای عموم افراد, به صورت یکسان و مستمر عرضه می گردد, و این طول مدّت و شکل ایجاب, به واسطه طبیعت قرارداد الحاقی است, چون پیشنهاد توسّط کسی ارایه می شود که دارای قدرت انحصاری است. از این رو طبیعی است که عرضه کننده کالا یا خدمت می تواند با توجه به شرایط اقتصادی و اجتماعی, شروط و تعرفه های خاصی را معیّن کند.
با توجه به مطالب مطرح شده، متوجه شدیم که نوشته های مندرج در قسمت صفحه قوانین و مقررات سایت ها میتوانند به عنوان قراردادهای الحاقی محسوب گردند که از طرف مدیر سایت یا صاحب فروشگاه اینترنتی تنظیم و جهت اطلاع، بهره برداری و مدیریت رفتار مشتری ها در صفحه ای جهت نمایش و رویت کاربران و مخاطبانشان قرار می گیرد.
از این رو به جاست که این نوشته هاو مطالب با دقت نظر خاصی و با کسب نظر از مشاور حقوقی مطلع در این زمینه تدوین و تنظیم گردد تا ضمن رعایت موارد نوشتاری، جنبه های حقوقی و مسئولیتی عبارات هم رعایت گردد.
دیدگاهتان را بنویسید