چالش های صدور چک و دانستنی های صدور چک موضوع برنامه کارآفرینان-قسمت1
چالش های صدور چک و دانستنی های صدور چک از مسائل حقوقی پیش روی کسب وکارها بوده و موضوع گفتگوی خانم معصومیان با خانم هنگامه عسگری در برنامه کارآفرینان می باشد.. کار کارشناسی آن هم در مورد مسئله مهم چک و چالش های صدور چک که خیلی از ما از آن استفاده می کنیم گفتگویی را با خانم هنگامه عسگری داشته باشیم. خلاصه ای از این گفتگو را برای شما در این مطلب شرح داده ایم.
سخنان خانم هنگامه عسگری در ابتدای گفتگو
قرار است امروز درباره چالش های صدور چک و دانستنی هایی در رابطه با نحوه صدور چک که یک موضوع پر چالشی است و شاید حجم زیادی از دعاوی که در خیلی از مراجع غذایی در حال طرح یا پیگیری می باشد صحبتی داشته باشیم. خیلی ها درگیر مشکلاتی مانند بار مالی و اشتباهات زیادی که در زمان تنظیم چک رخ می دهد هستند.
متاسفانه موضوعی که وجود دارد و حالا یک مقدمه کوچک بخواهم بگویم مثل موضوع گواهینامه گرفتن است. یعنی ما گواهینامه می گیریم اما قبل از آن یک سری آیین نامه ها را حداقل مرور می کنیم و یک آزمونی از ما می گیرند اما در بحث های خیلی جدی مثل چک، سفته که بار حقوقی دارد، هیچ وقت به ما نمی گویند که یک بار دیگر این آیین نامه را بخوانید و یا حداقل روزنامه وار اطلاعاتی داشته باشید. قرار است امروز درباره یک سری نکات خیلی خاص با دوستان عزیز صحبت کنیم. اینکه وقتی می خواهیم یک چک را بنویسم چه نکاتی را به عنوان کسی که چک را پر می کند رعایت کنید.
نکته مهم
نکته مهم که درباره چالش های صدور چک وجود دارد این است که در موقع تنظیم چک دقت داشته باشید که حتما با خط خوش و خوانا نوشته شود. خیلی از چک هایی که صادر شده به دلیل اینکه خوش خط یا خوانا نبوده از طرف بانک ها قابل پرداخت نبوده است. یا بعدا در زمان اثبات مبلغ چک یا شرایط آن دچارچالش شده اند. پس همین موضوع خیلی ساده یعنی خوش خط و خوانانویسی می تواند شما را در برابر مشکلات حقوقی بیمه کند.
سوال خانم معصومیان؛ مجری
بسیاری مواقع مشاهده شده است که در زمان نوشتن عدد صفر در چک از نقطه استفاده می شود. آیا این موضوع اشکالی پیش می آورد؟
پاسخ خانم عسگری
اتفاقا موضوعی که می خواستم در بحث چالش های صدور چک به آن تاکید داشته باشم همین بود که در زمان نوشتن چک سعی کنید حتما صفر را به صورت نقطه ننویسید و به صورت دایره توخالی بگذارید. تاریخ روی چک نیز حتما به صورت حروف و عدد بنویسید. اگر به صورت هم حروف و هم عدد می نویسید نیز حتما عدد را به صورت روز و ماه و سال به صورت تفکیک شده بنویسید. حتما دقت داشته باشید که متن چک بدون قلم خوردگی و … نباشد. زیرا این موارد می تواند دلایلی باشد که بعدا به نوعی نیاز به اصلاح از سمت بانک پیش بیاید.
نکته دیگر
یک نکته دیگر که در چالش های صدور چک مهم می باشد موقع امضای چک است. حتما توجه داشته باشید که همان امضایی را پای چک بزنید که در موقع افتتاح حساب در بانک مشخص و اعلام کرده اید. چه درباره امضای چک و چه در موقع تنظیم چک و یا رسید و هر جا که قرار بود مثلا من به عنوان هنگامه عسگری امضا کنم حتما نام ونام خانوادگی تان را بنویسید. این موضوع کمک می کند که کمتر جعل امضا پیش بیاید.
خب درباره این موضوعات خوانایی و خط خوردگی و نحوه نگارش و امضای چک صحبت کردیم.
با توجه به اینکه واحد پول کشورمان ریال می باشد حتما روی چک را به ریال بنویسید. بعضی از دوستان علاقه خاصی دارند معادل تومانی مبلغ چک را نیز می نویسند. هیچ اشکالی ایجاد نمی کند اما حتما سعی کنید این دو مبلغ با یکدیگر تفاوتی نداشته باشند.
موضوع دیگری که در زمان صدور چک مهم می باشد قسمت در وجه یا بابت است. این موضوع در وجه یا در بابت را اگر دوستان بدانند که چه کمکی به انها می کند هیچوقت به راحتی از آن نمی گذرند. از این جهت که اگر قرار است چکی را بابت قرارداد یا کار مشخصی به کسی بدهید حتما مشخص کنید که این قرارداد بابت پرداخت اجاره بهای آپارتمان یا بابت قرض الحسنه و … می باشد.
سوال خانم معصومیان؛ مجری
اگر گیرنده چک بگوید من میخواهم فقط اسمم را مثلا آقای یا خانم …. بنویسم چه مشکلی دارد؟
پاسخ خانم عسگری
هیچ مشکلی ندارد در وجه شخص مشخصی. فقط این که قسمت در بابت را پر کنید. اگر فردا روز به هر دلیلی آن قرارداد یا تعهد شما اجرایی نشد یا منتفی شد شما بتوانید در واقع اثبات کنید که این بدهی بابت این چک بابت این قراردادی بوده که فعلا انجام نشده و منتفی شده است و به نوعی بتوانید از این موقعیت برای اینکه جلوی اجرا شدن آن تعهد را بگیرید استفاده کنید. هرچند بانک ها ضابطه ای که برای خودشان دارند این است که دارنده چک را صاحب آن چک می دانند و اگر آن چک شرایط چک بودن را داشته باشد اجرا می کنند.
سوال خانم معصومیان؛ مجری
آن بخش حواله کرد را به چه صورت عمل کنند؟ روی آن را خط بکشند یا نه؟
پاسخ خانم عسگری
اگر می خواهند اجرا نشود و در وجه شخص مشخصی می نویسند حتما باید نام شخص را به صورت کامل و دقیقا همان نام شناسنامه ای را بنویسند. اگر مشخصات را ناقص بنویسند و به بانک بروند ممکن است بانک عدم تطابق عنوان شخص با مدارک هویتی ارائه شده را ایراد بگیرد و بخواهد که دوباره صادرکننده چک آن را امضا کند. اما اگر نمی خواهیم چک توسط شخص دیگری غیر از آن شخصی که ما چک را تحویل داده ایم وصول شود آن عبارت حواله کرد را حتما خط بزنند این باعث می شود که فقط همان فرد مشخص بابت موضوع مشخص بتواند اجازه وصول چک را داشته باشد.
سوال خانم معصومیان؛ مجری
این دو تا علامت ضربدر را که برای تاریخ و برای مبلغ می زنند را آیا ضروری می دانید؟ یا اینکه مردم از خودشان این کار را انجام می دهند؟
پاسخ خانم عسگری
یک موضوعی که درباره چالش های صدور چک هست این می باشد زمانی که تاریخ یا مبلغ را می نویسیم یک قسمت خالی وجود دارد که این فضا می تواند این مشکل را ایجاد کند که یکسری سواستفاده کننده ها بخواهند اقلام چک را تغییر دهند و رقمی به آن اضافه کنند. بهتر است که اگر فضای خالی بود با یک خط صاف پررنگ شده مشخص کنید که بعدا نتوان چیزی را اضافه کرد.
نکات
1- بعضی ها ضربدر می زنند.
2- بعضی ها با ماژیک هایلایت آن را هایلات می کنند.
3- بعضی ها چسب می زنند.
4- بغضی ها مثلا شرکت های چک هایشان را با دستگاه ماشین نویسی پرفراژ می کنند.
همه این ها کمک می کند به اینکه آن چیزی که شما می خواهید انجام بدهید بابت صدور چک بدون مشکل باشد و در واقع به نوعی سوء نیت نداشته باشد درمورد اینکه ما یک چکی را دادیم اما داریم کاری روی آن انجام می دهیم که بعدا در آن زمان وصول نشود.
سوال خانم معصومیان؛ مجری
یکی دیگر از چالشهای صدور چک این است که وجه را که می نویسیم بینش فاصله می گذارند این فاصله گذاشتن می تواند دردسر ایجاد کند؟
پاسخ خانم عسگری
بهتر است هر متنی که می نویسید فاصله زیادی نگذارید تا باعث سوء استفاده و جعل نشود. اما دقت ما در لحظه که یک چک را داریم تنظیم می کنیم می تواند خط بطلانی باشد بر روی این سواستفاده ها.
سوال خانم معصومیان؛ مجری
این افراد مدعی هستند که ما حروف را درست نوشته ایم عدد را کمی فاصله داده ایم یعنی آن حروف نمی تواند مشکل را حل کند؟
پاسخ خانم عسگری
نه. اگر عدم تطابق بین مبلغ عددی و حروفی وجود داشته باشد این چک باید اصلاح شود.
سوال خانم معصومیان؛ مجری
بعضی مواقع اشخاص دور امضا یک خط می کشند و آن را می بندند. انجام این کار لازم است؟
پاسخ خانم عسگری
نه بهتر است این کار انجام نشود. حالا آن چیزی که جزء شرایط شکلی بود و ملاک در لحظه وصول مبلغ چک و ملاک از لحاظ مرجع رسیدگی کننده از لحاظ رعایت شرایط شکلی بود. خیلی از موضوعات مانند خط کشیدن روی موضوع چک یا علامت گذاشتن، هم زیبایی چک را از بین می برد و هم به نوعی حرفه ای بودن فرد را از بین می برد که خیلی خوشایند نیست.
سوال خانم معصومیان؛ مجری
اگر چک خدشه دار شد معمولا پشت چک نوشته می شود. اگر بفرمایید قاعده اش به چه صورتی است ممنون می شویم.
پاسخ خانم عسگری
بهتر است در موقع نوشتن چک قلم خوردگی و خط خوردگی نداشته باشید یا حاشیه نویسی هایی دور چک نوشته نشود. اما اگر این اتفاق افتاد و مجبور شدید، حتما صادرکننده چک پشت چک توضیحاتی می نویسد که مثلا رقم یک میلیون تومان صحیح می باشد و امضا می کند و می نویسد که مورد تایید است. این کار دلیلی می شود بر اینکه آن خط خوردگی اصلاح شود.
مجموعه حقوقی هنگامه عسگری
مجموعه حقوقی هنگامه عسگری ، فعال در زمینه مشاوره حقوقی کسب و کار و استارتاپ ها ، آماده همکاری و ارائه مشاوره در زمینه های مختلف حقوقی از جمله قراردادها و نکات حقوقی برای کسب و کار می باشد. جهت اطلاعات بیشتر با شماره ۰۹۱۲۸۴۹۸۰۲۵ – ۰۲۱۸۸۷۰۷۶۹۵ تماس حاصل فرمایید. یا برای گرفتن وقت مشاوره حضوری به صفحه دریافت نوبت مشاوره مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید