قرارداد امانت چگونه عقدی است؟
در محیط کار شاید با این سؤال برخورد کرده باشید که قرارداد امانت چگونه عقدی است؟ قرارداد امانت یک توافق کاربردی میان اشخاص محسوب میشود.
عنوان این قرارداد، به طور مشخص، موضوع آن را بیان میکند.
گاهی اوقات، اشخاص تمایل دارند که مالی را به عنوان امانت به شخص دیگری بسپارند تا این شخص از آن مال نگهداری و محافظت کند.
از این نوع قرارداد برای دلایل مختلفی می توان استفاده کرد.
برای مثال، مالی که امانت داده می شود یک یادگاری قدیمی مانند گردنبند یا انگشتر قدیمی است که نسل به نسل به اعضای خانواده می رسد و ارزش مادی و معنوی دارد یا مواردی از این قبیل.
در تنظیم قرارداد امانت یا امانت نامه هر چیزی که موضوع امانت می باشد. یعنی مال یا ملک باید بهطور مشخص در قرارداد ذکر شود و کسی که قصد امانت دادن را دارد صاحب مال باشد. در غیر این صورت نمی توان مال شخص دیگر را موضوع قراردادهای امانت قرار داد.
همچنین هدف از امانت دادن باید مشخص باشد.
طرفین برای قرارداد اهلیت داشته باشند مخصوصا صاحب مال در مال خود حق تصرف داشته باشد.
اما اگر این حق از وی بنا به دلایلی سلب شده باشد دیگر وی حق امانت دادن مال خود را نخواهد داشت.
نمونه قرارداد امانت چگونه عقدی است؟
امانت در لغت به معنی ایمنی، آرامش قلب و خاطر جمع بودن است. اما در ماده ۶۰۷ قانون مدنی، قرارداد امانت یعنی شخصی، مال خود را در اختیار شخص دیگری قرار دهد یا مال را به آن شخص بسپارد تا شخص دوم از آن مال برای مدت معینی، نگهداری و محافظت کند و پس از پایان مدت ذکر شده در قرارداد، مال به صاحبش برگردانده شود.
در قرار داد امانت به شخص اول، امانت گذار(ودیعه گذار / مودع) و به شخص مقابل، امانتدار(ودیعه گیر/ مستودع/ امین) میگویند. این توافق معمولا به صورت رایگان صورت می گیرد، زیرا پشتوانه ی آن شناخت، اعتماد و اطمینانی است که طرفین به یکدیگر دارند.
به عنوان نمونه زمانی که کسی نگهداری آپارتمان یا اتومبیل خود را مدتی به دست دوست ، فامیل یا همسایه خود می سپارد. در این حالت می گوییم خانه یا اتومبیل خود را نزد تو به امانت گذاشتم. این بیان عامیانه در حقوق تحت عنوان “عقد ودیعه” شناخته شده است. امروز در بعضی از امانت نامه ها،طرفین، شرط عِوَض در نظر میگیرند .
بابت انجام این قرارداد امانت، اجرتی را برای امانتدار کنار می گذارند تا به این روش به دلیل خدمتی که به امانتگذار ارائه داده است، از او تشکر کنند. بعضی افراد به عنوان امانتدار در مکان های مختلف مشغول هستند و درآمدشان را با این روش، کسب میکنند.
قرارداد امانت در یک مثال!
برای مثال، اگر شما بخواهید با هواپیما به خارج از کشور سفر کنید و وسایل سفر را به همراه داشته باشید اما به دلیل نقص فنی، زمان پرواز، تغییر کند،
اگر نگهداری و حمل وسایلتان برای شما ممکن نباشد، میتوانید این وسایل را به بخش امانتداری فرودگاه بسپارید که از وسایل، تا زمان پرواز هواپیما نگهداری کنند.
باید بابت این کار، مبلغ معینی به عنوان اجرت به کارمند این بخش پرداخت شود. زیرا امانتداری شغل این شخص است و با این روش کسب درآمد میکند.
ویژگیهای نمونه قرارداد امانت
در این قسمت از مقاله، ویژگیها و خصوصیات امانت قرارداد مهم را بررسی میکنیم:
1- در تنظیم یک قرارداد اصلی ترین شرط ، توافقات طرفین قرارداد است که باید توأم باید با رضایت و آگاهی طرفین انجام باشد.
2- یعنی طرفین با عقل سلیم، رضایت شخصی و بدون اجبار پای قرارداد حاضر شوند و ممنوع المعامله نباشند.
3- همچنین از شرایط دیگری که باید در قرارداد نویسی حتما رعایت شود شفاف و واضح نویسی است.
4-معامله در اموری صورت می گیرد که مشروعیت داشته باشد و غیر قانونی نباشد تا قرارداد معتبر به حساب بیاید. برای مثال، امانتگذار مالی غیر قانونی مانند اسلحه بدون مجوز را به امانتدار نسپارد.
5- رعایت زمان در قرار داد امانت ضروری است. موضوع دیگری که در قرارداد امانت باید مورد توجه قرار گیرد مدت زمان قرارداد و امانت می باشد که باید تاریخ دقیق شروع امانت و پایان آن در قرارداد مشخصا ذکر شود.
بررسی انواع نمونه قرارداد امانت
دو نوع قرارداد امانت از لحاظ مدت زمان توافق
1- قراردادی که این امکان برای طرفین وجود دارد که هر زمانی که بخواهند و با میل و اراده شخصی، به آن خاتمه دهند، توافقی جایز است.
2- نوع دیگر که امانتدار در مقابل امانتگذار متعهد میشود که از مال موضوع امانت، نگهداری و محافظت کند و پس از پایان مدت قرارداد، آن را به امانت گذار برگرداند، قرارداد توافقی عهدی است.
در نتیجه، هیچ گونه نقل و انتقال مالکیت در فرم قراردادهای امانت وجود ندارد.
دو نوع قرارداد امانت از لحاظ توافقی بودن آن
این قرارداد به دو دسته کلی تقسیمبندی میشود که هریک را به طور جداگانه تعریف و بررسی میکنیم:
1- امانت مالکی یا امانت توافقی:
این نوع توافق یعنی امانتی که مالک با میل و اراده خود، آن را به امانت دار میسپارد
یا امانت گذار به علت یکی از عقود که موضوع اصلی آن امانت است مانند قرارداد اجاره ، آن را به امانت دار میدهد.
2- امانت شرعی:
یعنی شخص به حکم قانون موظف است که از مالی،نگهداری و محافظت کند و قانون این شخص را امانتدار میداند.
برای مثال، اگر بر اثر رگبار یا طوفان شدید، وسیلهای از وسایل همسایه وارد منزل شما شود، در این حالت، شما براساس قانون، امانت دار هستید
یا زمانی که شخصی، مال گم شدهای را پیدا کند.
برای مثال، حیوانی را در یک بیابان ببیند که تشنه و در حال تلف شدن باشد، این شخص، حیوان را به منظور رساندن آن به صاحبش نگهداری کند؛
در این حالت نیز او طبق قانون، امانت دار محسوب میشود.
امانت گذار و امانت دار چه مسئولیت و تعهداتی دارند؟
در این بخش، درباره تعهدات امانت گذار و امانت دار در نمونه قراردادهای امانت توضیح میدهیم.
ابتدا بیان تعهدات امانت گذار و در ادامه، تعهدات امانت دار مورد بررسی ما قرار گرفته اند.
بیان تعهدات امانت گذار
امانت گذار موظف است در صورت نیاز،هزینه و مخارجی که امانت دار برای نگهداری و محافظت از مال ذکر شده در قرارداد امانت، پرداخت کرده است را به ایشان بپردازد.
اگر برگرداندن این مال توسط امانت دار به امانت گذار هزینه ای داشته باشد امانت گذار مستلزم پرداخت هزینه و مخارج دیگر است.
بیان تعهدات امانت دار
امانتدار باید از مال قید شده در قرارداد به روشی که امانت گذار یا مالک تعیین کرده است، نگهداری کند.
اگر روش خاصی توسط امانت گذار مشخص نشده باشد، امانت دار باید از مال به روش رایج در جامعه و عرف عمومی حفاظت و نگهداری کند.
تغییر دادن روش حفاظت از مال توسط امانتدار در صورتی که بدون اجازه مالک باشد برای شخص مسئولیت دارد.
و اگر از طرف امانت گذار مانعی نباشد تغییر روش امکان پذیر است.
امانت دار موظف است حق دخل و تصرف در آن را نخواهد داشت و پس از اتمام تاریخ قرارداد باید امانت را به صاحب آن بدون کم و کاستی تحویل دهد.
مجموعه کارو کسب ویرا با مدیریت دکتر هنگامه عسگری قصد دارد تا با آموزشهای کاربردی سطح دانش حقوقی جامعه بویژه مدیران محترم کسب و کارها را افزایش دهد. در همین راستا در وب سایت هنگامه عسگری مقالات متعددی در این راستا تولید شده است. بعلاوه شما میتوانید از خدمات حقوقی ما شامل نمونه قرارداد تنظیمی ، اشتراک سالیانه و درخواست مشاوره حقوقی بهره مند گردید. در ضمن بخش فروشگاهی وب سایت کارو کسب ویرا نیز دوره های حقوقی بسیار مفید و کاربردی را برای شما فراهم آورده که شما میتوانید بصورت آنلاین براحتی به آنها دسترسی داشته باشید.
شماره تماس : 02122383100 – 02122383200
آدرس : تهران، سعادت آباد، میدان کاج (طهرانی مقدم)، بلوار سرو غربی،بعد از کوچه مروارید،ساختمان نگین سرو،طبقه دوم،واحد7
ما در موسسه ویرا با شعار ” یاور حقوقی کار و کسب ها و شرکت های تجاری ” درصدد این هستیم که بتوانیم کار و کسب هایی موفق تر ، پرسودتر و مورداعتمادتری داشته باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید