قرارداد مشارکت چیست و چه اهمیتی دارد؟
قرارداد مشارکت یکی از مهم ترین و پرکاربردترین قرارداد ها در زمینه کسب و کار است که به افراد مختلف این امکان را می دهد که با در نظر گرفتن سرمایه خود به صورت مادی یا معنوی و بدون نیاز به ثبت شرکت یا پرداخت هزینه های اضافی اقدام به مشارکت کنند و از این راه به منافع خود برسند.
از آنجایی که کسب و کارهای نوپا همانند استارتاپ ها در ابتدای تاسیس خود به کمک های مالی نیاز دارند ، یکی از بهترین روش های ارائه کمک به این کسب و کار ها عقد قرارداد به صورت قرارداد مشارکت است.
اگر شما فرد سرمایه داری هستید و می خواهید با بهره گیری از ایده شخصی سرمایه خود را چند برابر کنید و یا اگر ایده نابی در نظر دارید اما سرمایه ای برای اجرا و پیش برد آن ایده ندارید ، در این حالت ها بهترین راه این است که از قرارداد مشارکت استفاده کنید.
بسیاری از افراد هنگام بستن قرارداد مشارکت و پس از آن به مشکلاتی بر می خورند و مهم ترین دلیل این امر آن است که از نحوه صحیح بستن قرارداد اطلاع کمی دارند.
اگر شما هم قصد دارید با فرد یا افرادی قرارداد مشارکت امضا کنید اما از الزامات این کار با خبر نیستید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
قرارداد مشارکت مدنی چیست؟
طبق تعریفی که در قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران بیان شده است ، قرارداد مشارکت مدنی عبارت است از در آمیختن سهم الشرکه نقدی و یا غیر نقدی متعلق به اشخاص حقیقی یا حقوقی متعدد ، به نحو مشاع ، به منظور انتفاع و طبق قرارداد.
ممکن است برای خیلی از افراد این نوع قرارداد کمی پیچیده و مبهم به نظر برسد اما باید گفت که اینطور نیست و قرارداد مانند توافق های ساده بین دو یا چند نفر است که در زندگی برای همه پیش آمده است.
انواع قرارداد مشارکت کدام اند؟
امروزه قرارداد مشارکت موارد استفاده بسیار زیادی دارد اما به طور کلی صادرات کالا ، خدمات ، واردات کالا به قصد فروش ، تولید وفروش محصول ، بازرگانی داخلی ، احداث مسکن به شکل انفرادی و انبوه سازی و واردات ماشین آلات ، مواد اولیه و ابزار از جمله مهم ترین موارد استفاده این نوع قرارداد هستند.
اما معروف ترین اشکال قرارد مشارکت به سه شکل قراداد مشارکت در ساخت ، مشارکت مدنی با بانک و مشارکت مدنی خصوصی است.
1 – قرارداد مشارکت در ساخت و ساز
در این نوع مشارکت که یکی از متداول ترین اشکال قراداد مشارکت است ، مالک و سازنده شریک می شوند که در آن مالک صاحب زمین بوده و سازنده سرمایه گذار اقدام به ساخت و ساز در آن ملک می کند.
در این نوع قراداد ممکن است مالک و سازنده هر دو در ساخت و ساز با هم مشارکت کنند زیرا اموال ، موضوع اصلی قرارداد است.
برای جلوگیری از ضرر و زیان در اینگونه قرارداد ها نکات و الزاماتی وجود دارد که باید طرفین قرارداد به آن ها توجه کنند.
هنگام نوشتن این نوع قرارداد بهتر است از جملات و عبارات ساده و روان استفاده شود تا مطلبی گنگ و نامفهوم نباشد.
برای نوشتن قرارداد مشارکت در ساخت نیز همانند سایر قرارداد ها بهتر است از فردی درخواست شود تا تسلط و تجربه لازم را بر نوشتن این نوع از قرارداد ها داشته باشد و بتواند آن را به صورت کاملا قانونی و درست تنظیم کند.
2 – قرارداد مشارکت مدنی با بانک
این نوع قرارداد نیز یکی از رایج ترین مدل های قرارداد مشارکت است.
قرارداد مشارکت مدنی با بانک هنگامی عقد می شود که فرد بخواهد برای تقویت و رشد کسب و کار خود سرمایه گذاری انجام دهد و به تبع آن با دریافت سرمایه از بانک ، بانکی را نیز در سرمایه گذاری خود شریک کند.
بانک نیز از افرادی که قصد انجام شراکت دارند اطلاعاتی همچون میزان سرمایه مورد نیاز ، موضوع مشارکت ، مدت مشارکت ، هزینه و فروش و همچنین وثیقه هایی را برای حسن انجام کار در خواست می کند که باید به بانک مربوطه تحویل دهند.
انواع تسهیلات مشارکت مدنی که توسط بانک ارائه می شود شامل تسهیلات مشارکت مدنی بازرگانی ، خدماتی ، صادراتی و مسکن است.
3 – قرارداد مشارکت مدنی خصوصی
آخرین نوع مشارکت مدنی ، مشارکت خصوصی است که این نوع از قرارداد بین مالک و عامل بسته می شود که طرف اول قرارداد را مالک و طرف دوم را عامل می نامیم.
به عبارت ساده تر اگر تصور کنید دو یا چند نفر قصد تاسیس یک شرکت را دارند ، آن فردی که سرمایه در اختیار اوست و هزینه ساخت شرکت را پرداخت می کند و شخص دیگری وظیفه مدیریت شرکت را بر عهده می گیرد ، در این صورت یک مشارکت مدنی خصوصی شکل می گیرد و توافق آن ها از طریق یک وکیل قانونی شکل می گیرد.
از جمله مهم ترین نکاتی که در این نوع از قرارداد ها باید رعایت شود سهم الشرکه هر یک از طرفین است که باید به طور دقیق در متن قرارداد ذکر شود.
مجموعه حقوقی هنگامه عسگری
مجموعه حقوقی هنگامه عسگری ، فعال در زمینه مشاوره حقوقی کسب و کار و استارتاپ ها ، آماده همکاری و ارائه مشاوره در زمینه های مختلف حقوقی از جمله قراردادها و نکات حقوقی برای کسب و کار می باشد. جهت اطلاعات بیشتر با شماره ۰۹۱۲۸۴۹۸۰۲۵ – ۰۲۱۸۸۷۰۷۶۹۵ تماس حاصل فرمایید. یا برای گرفتن وقت مشاوره حضوری به صفحه دریافت نوبت مشاوره مراجعه کنید.
1 Comments
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.