چک و انواع آن
چک سند عادی تجاری، یک برگ نوشته که حاوی اطلاعاتی همچون شماره حساب صادر کننده می باشد. در این مقاله به انواع آن می پردازیم.
انواع چک
–چك بحواله كرد: چكي است كه نام گيرنده در آن ذكر نشده باشد و عبارت به حواله کرد متن چک خط نخورده باشد. دارنده چک مي تواند در بانك آن را امضا كرده و وجه آن را بستاند و يا با امضاء پشت چک آن را به ديگري انتقال دهد.
-چك بي محل: زمانی که فردی چكي صادر می کند اما در حساب خود پول ندارد اصطلاحا می گویند چک بی محل کشیده است.( منظور از بی محل نبود اعتبار و یا موجودی برای پرداخت مبلغ چک است)
*نکته : کشيدن چك بي محل جرم محسوب می گردد( ماده 7 قانون صدور چک) و در قانون مجازات برای آن مجارات تعیین شده است.
– چك تضمين شده:
-چكي که بانک پرداخت مبلغ آن را تایید می کند چک تضمین شده نام دارد .
نکته : چک تضمین شده را از کجا و به چه ترتیبی درخواست کنیم ؟ با مراجه به بانک و پر کردن فرم درخواست صدور چک تضمین شده و سپردن مبلغ معادل، مبلغ چک و کارمزد صدور چک نزد آن بانک؛ بانک برای ما در وجه آن فرد یا شرکت اعلامی چکی را صادر می کند که پرداخت آن مورد تایید است.
*نکته : چک تضمین شده بیشتر در معاملاتی کاربرد دارد که مبلغ قرارداد قابل توجه و برای جلوگیری از حمل پول نقد و در شرایطی است که طرفین نسبت به اعتبار و انجام تعهد طرف قرارداد مطمئن نیستند.
_چك در وجه حامل: چكي که صادر کننده پرداخت آن را در وجه حامل آن ( کسی که چک در دست اوست) امضاء می کند. یعنی نام شخص معين در آن نوشته نمي شود و هركس آن را به بانك ارائه و امضاء كند مستحق وصول وجه چك است. معمولا در متن چک در وجه عبارت “حامل” ذکر می گردد و عبارت به حواله کرد خط می خورد.
نکته : توجه داشته باشیم که صدور چک در وجه حامل مزایا و معایبی از لحاظ اثبات دین اصلی دارد، تا حد امکان از نوشتن چک در وجه حامل خودداری کنیم.
-چك سفيد: چكي که در آن مبلغ، تاریخ چک ذکر نشده باشد و دارای امضاء صادر کننده باشد.
*نکته : به عنوان یک متصدی کسب کار هیج گاه و تحت هیچ شرایطی چک سفید امضاء حتی برای ضمانت و … صادر نکنید.
*نکته :طبق قانون چک در ایران، شخص باید در زمان نوشتن چک به اندازهٔ مبلغ مندرج در آن در حساب خود وجه نقد، اعتبار و یا پشتوانهٔ قابل تبدیل به وجه نقد داشته باشد.
*نکته : اگر از افرادی چک میگیرید که شناختی درباره آنها و میزان اعتبارشان ندارید، از شعبه بانک مربوطه درباره حساب مورد نظر، اطلاع کسب کنید. برای قبول چکهای تضمینی، رمزدار و مسافرتی نیز قبل از معامله، با شعب بانکی نزدیک محل، درباره اصالت و جعلی نبودنشان تحقیق کنید.
2 Comments
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
چقدر خوب و ساده و کاربردی انواع چک را توضیح دادید . با تشکر از شما
با سلام خدمت شما استاد محترم
نوشته شما در مورد انواع چک رو مطالعه کردم ، توضیحات بسیار مفید بود .
متشکرم