قراردادهم بنیان گذاران استارتاپ
از آنجایی که برای شروع هم کسب و کاری ما نیازمند یکسری چهاچوب گذاری ها برای موضوعات مختلف ،مثل تعیین اعضاء اصلی و فرعی، لیست کارها و شرح وظایف ، اینکه قراره کی چی کاری رو انجام بده و…
هستیم برای شروع استارتاپمان هم نیازمند یکسری توافقنامه ها و قراردادهای اولیه برای شروع کار همکاری و مشارکت هستیم. برای اینکه یکم به باز شدن بحث کمک کنیم میریم سراغ تعریف دو اصطلاح که در بین استارتاپ های دنیا متداوله و لازمه که شما استارتاپی عزیز هم در مورد اون بیشتر بدونید:
1) قرارداد هم بنیان گذاران چیست؟
قرارداد هم بنیان گذاران ، قراردادی است ، بین هم بنیان گذاران یک استارتاپ در خصوص نحوه مشارکتشان در یک استارتاپ ، به بیان ساده تر قرارداد هم بنیان گذار تعیین کننده چهارچوب همکاری بین هم بنیان گذاران است .
2)توافقنامه موسسین
یک توافق بین موسسین استارتاپ که بصورت مکتوب نوشته شده باشد.( مفهوم نامه ). در واقع شما می توانید این توافقات مکتوب را به عنوان پایه ای برای مدیریت روابط همکاری بنیانگذاران خود، چگونگی ساختار شرکت خود و هر چیز دیگری که ما در مورد آن صحبت خواهیم کرد، قرار دهید.
منظور از موسسین استارتاپ همون دو یا چند نفری هستند که تصمیم به عملی ساختن و اجرای ایدشون دارند.
در توافقنامه موسسین ما الگو مالکیت، سرمایه گذاری، نقش و مسئولیت موسسین یا بنیان گذاران یک استارتاپ را مشخص می کنیم.
یک توافق بنیان گذاران ارزیابی اولیه ای از چگونگی انجام کارها در زمانی است که کسب و کار جوان است و تازه در حال شکل گیری است که البته این توافقنامه قابل مذاکره است و قابل تغییر از جمله مزیت های وجود و قابل دسترسی بودن توافقنامه موسسین این است ، اینکه ما انتظار داشته باشیم تمام گفته ها و قول های شفاهی ما در ابتدای کار تا انتها به یادمان باشد ، انتظاری دور از باور است اما با امکان دسترسی به توافقنامه در صورت بروز هر ابهام یا مشکلی شما سندی مکتوب دارید برای مراجعه و رفع و حل آن و راه حل های آینده از این نظر در هنگام تدوین و تنظیم این توافقنامه لازم است برای آینده فکر کنید .
از دیگر مزیت های وجود توافقنامه اولیه این است که در صورت اختلاف بعد از آن شما را محافظت خواهد کرد. شما قادر خواهید بود به توافق بنیانگذاران اشاره کنید تا توضیح دهید که چرا این کار را انجام داد یا چرا بنیانگذار شما نباید این کار را انجام دهد.
به اعتقاد بسیاری از موسسین استارتاپ های بزرگ دنیا ،توافق بنیانگذاران ،شما را در برابر تفاسیر و مشکلات غیر منتظره بیمه می کند و به نوعی سندی پیشگیرانه است برای اینکه شما امیدوار باشید که هرگز اتفاق نمی افتد.
با در دست داشتن توافقنامه اولیه شما یک گام مهمی برداشته و پرشی به سوی چهارچوب مندی روابط و عملکرد خود برداشته تا به شما و گروهتان آسیب نزنید!
چه زمانی توافقنامه موسسین را تنظیم کنیم؟
تهیه یک توافق بنیانگذاران بهتر است به محض این که در چشم شما یک طرح واقعی کسب و کار تداعی می شود، انجام شود: هنگامی که همه چیز از ” ایده من” شروع می شود، اما مراقب باشیدهمیشه زود دیر می شود.
این جمله زیبا را به یاد داشته باشید که : شما نمی توانید آینده را پیش بینی کنید، اما می توانید شرایط کنونی را کنترل کنید.
در توافقنامه موسسین چه مواردی باید ذکر گردد:
- Naming your co-founders نام شخص یا اشخاصی که به عنوان موسس در استارتاپ می خواهند حضور داشته باشند( اعم از شخص حقیقی و شخص حقوق)
- Naming your business نام کسب و کار شما( موضوع فعالیت تیم شما) و اینکه این موضوع فعالیت برای شما و تیمتان تا چه حدی مشخص و واضح است.
- مدت زمان قرارداد بنیانگذاران برای چه زمانی معتبر خواهد بود، همچنین راه برای همه طرفین که به طور قاطعانه توافق نامه را رفع کرده اند. فراموش نکنید که در یک دریچه فرار اضافه کنید، به عبارت دیگر: شما هرگز نمی دانید که در جاده کسب و کارتان چه اتفاقی می افتد. توافق بنیانگذاران قصد ندارد به صورت قانونی شما را برای ادامه کار برای کسب و کار خود برای همیشه متوقف کند، اما حتی اگر شما هم اکنون فوق العاده پرشور و هیجان هستید، باید این احتمال را در نظر بگیرید. آماده باشید برای چاله های جاده، فقط مطمئن شوید.
- Squad Goals اهداف تیم این به طور قطع می تواند تغییر کند زیرا کسب و کار شما تغییر می کند و رشد می کند، اما ایده خوبی است که خودکار و دفتر را بردارید و بنویسید که، اهداف استارتاپ شما چیست؟ چه محصولاتی را پیشنهاد می دهید؟ کدام صنایع شما در حال فعالیت هستید؟
- کسب و کار شما به دنبال یک مصرف کننده، یک رقیب یا یک کارمند است؟ به چه نوع برنامه هایی برای رسیدن نیاز دارید؟ شاید استارتاپ شما یک کسب و کار مبتنی بر نرم افزار به عنوان یک سرویس است که در هر ماه، سه ماهه ،اضافه کردن ویژگی های جدیدی را برنامه ریزی می کند، یا شاید شما یک فروشگاه کیک شکلاتی هستید که فقط کیک های شکلاتی را تولید می کند و به دست سفارش دهنده های آن می رساند. در هر صورت، پیش بینی و ضبط کردن اینکه چگونه می خواهید شرکتتان به کار خود برسد، یک گام مهم است، گرچه، مجددا قانونی نیست، بنابراین نگران نباشید اگر مدل کسب و کار شما را تغییر کند!
- Roles & Responsibilities قوانین و مسئولیتها هر تصمیمی نباید به همه بنیانگذاران واگذار شود، دسته ای از قوانین باید بصورت کلی و عمومی وضع شود و دسته ای دیگر بصورت اختصاصی با درنظر گرفتن میزان مسولیت ها و کارکرد هر عضو. … توجه به فرآیندهای هر عضو ویژگی های فردی در قانون گذاری داخلی بسیار مهم است.
حقیقت این است که مشخص کردن نقش ها و تخصیص مسئولیت ها به شما اجازه می دهد که از سردرگمی و بی برنامگی اجتناب کنید. دو متولی ممکن است هر دو بخواهند با هر بخش از کسب و کار خود مقابله کنند، اما یک مدیر در یک استارتاپ باید اطمینان حاصل کند که همه می دانند که چه باید بکنند، در این شرایط شما کسب و کاری کارآمدتری خواهید داشت.
هر چقدر دقیق تر دریافت کنید، واضح تر پاسخگو خواهید بود. هزینه های گزاف و زمان را تا آنجا که ممکن است کاهش می دهید، به خصوص در روزهای اول کار.در حقیقت، با ایجاد نقش ها و مسئولیت های متمایز، شما آن را به آسانی قابل درک می کنید.
به عنوان مثال ممکن است محمد بازاریابی متخصص باشد و الهام واقعا می داند که چگونه با مشتریان تلفنی ارتباط برقرار کند – و هر کدام اینها می دانند برای انجام وظایفشان لازم است چه اموری را انجام و چه مواردی را پیگیری نمایند. اگر روند کار و بازخوردگیری های انجام شده شما متوجه شوید که در خصوص سفارشات مشتریان پیگیری و پاسخگویی مناسبی انجام نمی شود -اگر چیزی انجام نمی شود، شما می دانید چه کسی را باید سرزنش می کنید و وظایف ناموفق را از چه کسی بخواهید.
به همین ترتیب، اگر همه چیز انجام شود، شما می دانید که باید به چه کسی تبریک بگوید و از چه بخشی تقدیر کنید.پاسخگویی نه فقط یک راه برای سنجش اینکه آیا کارکنان (یا همکاران) به اندازه کافی کار نمیکنند: بلکه روشی است که شما می توانید تخصیص ارزش سهام را طبق عملکرد بخش ها انجام دهید.
- مدیریت و حقوق اختصاص یافته.
- عدم رقابت، محرمانه بودن و جزئیات مالکیت معنوی.
- استعفا، انحلال و حذف اساس
چرا باید برای عقد قرارداد هم بنیان گذاران استارتاپ به مشاور حقوقی قراردادها مراجعه کرد؟
علت این امر را می توان تسلط مشاور حقوقی امور قراردادها به کل مجموعه قرارداد دانست چرا که بسیاری از نکات توسط ذینفعان قرارداد ممکن است بصورت مخفی باقی بماند و این خود ضرر بسیار بزرگی را متوجه شرکا می نماید.
فرض کنید که در قرارداد هم بنیان گذاران شما شرایط لازم را برای ورود و خروج هم بنیان گذاران پیش بینی نکرده اید و یا تضمینات مناسب و متناسبی برای ایجاد اهرام فشار در جهت الزام به اجرای تعهدات قرار داده نشده باشد؟ به راحتی میتوانید حدس بزنید که چه اتفاق ناگوار و ضرری را میتواند به همراه داشته باشد که جبران آن دقیقا چه هزینه هایی را برای شما و کسب و کارتان به همراه خواهد داشت.
لذا مشاور حقوقی قراردادها در تنظیم قراردادها، به شما کمک می کند که شرایط لازم و ضروری جهت اجرای موضوع استارتاپ را در قرارداد هم بنیان گذاران استارتاپ برای شما درنظر گرفته شود.
مراحل تنظیم قرارداد مشاوره توسط مشاور حقوقی قراردادها
- شما نیاز به وقت مشاوره آنلاین/تلفنی /حضوری با مشاور امور قراردادها در امور قراردادها دارید. (برای دریافت وقت با شماره تماس: ٨٨٧٠٧٩٢٨-۰۲۱دفتر تماس حاصل فرمائید-اطلاعات تکمیلی در صفحه تماس با ما)
- پس از گرفتن وقت و هماهنگی، جزئیات قرارداد و توافقات مربوط به آن را برای مشاور شرح داده و در صورت لزوم قرارداد را امضاء می کنید.
- در این مرحله مشاور حقوقی قراردادها مراحل قانونی و توضیحات لازم را برای تنظیم قرارداد را انجام خواهد داد.
دیدگاهتان را بنویسید