آشنایی با قراردادهای استارتاپی
در این مقاله سعی کرده ایم با الگو برداری از مدل های قانونی استارتاپ های خارجی ، از انواع قرارداد های استارتاپی با توجه به حاکمیت قوانین داخلی ایران برای استفاده استارتاپ های داخلی صحبت کنیم.
اما باید بدانیم که نظام حقوقی در هر کشوری (قانون اساسی و قانون مدنی یا قانون مشترک) تعیین کننده چهارچوب قراردادهای منعقده در آن کشور است و صرف نمونه برداری از مدل قراردادهای استارتاپی رایج در سایر کشور ها نمی تواند تضمین کننده حقوق و تعهدات شما در آن قراردادها باشد بلکه در درجه اول باید آن قرارداد منطبق با قوانین جاری جمهوری اسلامی ایران تنظیم و تدوین شده باشد.
چرا قرارداد های استارتاپی؟
زمانی که در تفکر راه اندازی یک استارتاپ هستید باید بدانید که برای موفقیت، شما باید روابط بسیاری را با افراد و کسب و کارهای دیگر ایجاد کنید: همکاران، سرمایه گذاران، کارکنان ،تامین کنندگان، متصدیان بخش لجستیک، فروشندگان، مشتریان و غیره. برای مدیریت بهتر این روابط و کاهش ریسک و پیش بینی چهارچوب این روابط ، شما نیاز به داشتن یک قرارداد دارید فرقی نمی کند این قرارداد عادی باشد یا قرارداد رسمی ، مهم این است که قراردادی در دست شما باشد.
مقدمتا باید گفت: قراردادها رفتار بین دو یا چند نفر یا گروه را تنظیم می کنند. قراردادها تعیین می کنند که حقوق و تعهدات طرفین در شرایط عمومی و شرایط اختلافی به چه ترتیبی هستند، همچنین مشخص می کنند که در صورتی که یک طرف قرارداد یا یک شرکتی نتواند حقوق و تعهدات خود را برآورده کند ، پیامد آن به چه ترتیبی خواهد بود.
پیشنهاد ما این است که قراردادها را به صورت جداگانه ایجاد و شرایط ویژه هر یک را در نظر بگیریم تا بتوانیم شرایط عمومی و اختصاصی هر مدل قراردادی را کاملاً درک کنیم.
در کارگاه های آموزشی و مشاوره ها همیشه توصیه ما این بوده که بدون استفاده از الگوها یا تیپ های قرادادی دانلودی از اینترنت که با یک کلیک ساده قابل دسترسی است ، قرارداد خود را بسازید . شرایط و ضوابط باید به طور جداگانه برای مدل کسب و کار و استارتاپ شما ایجاد شود، بنابراین آنها نمی توانند تضمین کننده اعتبار و شرایط کامل توافقات و آینده روند روابط شما باشند.
در ادامه از انواع قرارداد های استارتاپی صحبت خواهیم کرد از بدو تشکیل تا توسعه یک استارتاپ.
انواع قراردادهای استارتاپی:
- قرارداد هم بنیانگذاران
هنگام ایجاد استارتاپ یا کسب و کار جدید ، موسسین یا هم بنیان گذاران یک استارتاپ با استفاده از یک موافقتنامه یا توافقنامه مشخص می کنند که ایده کسب و کار چیست، چه کسانی بنیانگذاران هستند و هر یک از بنیان گذاران چه نقشی در شرکت( تیم) خواهند داشت و همچنین چه میزان از سرمایه شرکت متعلق به آن ها است.
2. توافقنامه سهامداران(Shareholder Agreements)
هنگامی که یک استارتاپ راه اندازی شد برای مدیریت بهتر و پذیرش سرمایه گذاری های خصوصی جدید لازم است ، یک توافقنامه سهامداران ایجاد گردد که در آن حقوق سهامداران را تعیین کند و زمانی که آنها بتوانند از حقوق استفاده کنند. این حقوق می تواند حق سهامداران را برای انتقال سهام، حق انحلال اول، بازپرداخت پس از مرگ یا ناتوانی و قدرت سهامداران برای مدیریت و اجرای راه اندازی را شامل شود. همچنین مهم است که بنیانگذاران شرایط واگذاری و یا فروش هر سهام را در آینده پیش بینی کنند.
3. قرارداد های همکاری و استخدامی (Hiring-Employee Contracts )
برای اینکه یک استارتاپ بتواند به روند رشد خود ادامه دهد نیازمند این است که برای بخش های مختلف خود و در مقاطع زمانی مشخص اقدام به جذب نیرو و یا همکاری با فرد یا مجموعه های دیگر کند و برای این موضوع نیازمند یک قرارداد حقوقی مشخص بین یک کارمند و شرکت یا مجموعه می باشد، این قرارداد همکاری باید شرایط و ضوابط هر دو طرف را به روشنی بیان کند.
4. توافقنامه عدم افشاء یا رازداری (Non-Disclosure Agreements)
قرارداد رازداری (NDA) یعنی اینکه از لحظه ای که یک کارمند یا سرمایه گذار وارد استارتاپ یا کسب و کار شما می شود باید با امضاء یک قرارداد NDA یا شرط رازداری روبرو شود.این قرارداد به شما این امکان را می دهد که از ایده های بنیانگذاران و کارکنان و اطلاعات اختصاصی و مالکیت معنوی استارتاپ خود و هر آنچه در کسب و کار شما مفهوم اسرار تجاری دارد محافظت کنید.
5. توافقنامه عملیاتی (Operating Agreement)
برای جلوگیری از هر گونه اختلاف ، سوء برداشت و یا تناقض در اقدام و یا درگیری در بین بنیانگذاران یک استارتاپ، همه بنیانگذاران باید توافقنامه عملیاتی جامع را امضا نمایند. این توافقنامه باید ارتباط بنیانگذاران را تعریف کند، در واقع توافقنامه عملیاتی اجرای تمام کارهای آینده استارتاپ را ترسیم می کند و بیشتر راجع به شرایط اجرای فعالیت ها صحبت می کند.
6. دستوالعمل ها و مصوبات (Instructions and approvals)
به منظور اطمینان از این که در استارتاپ شما همه امور و مسئولیت ها به درستی انجام و پیگیری گردد، بنیانگذاران باید دستورالعمل ها و مقررات داخلی قوی را تدوین نمایند. این قوانین و دستوالعمل ها باید قوانین داخلی شرکت را ایجاد کنند، مانند نحوه حل اختلافات، انتخاب رهبری و تعیین حقوق و قدرت سهامداران. مهمتر از همه، در این مقررات باید شرایط رای گیری را برای تصویب اقدامات خاص شرکت مانند انتخاب هیئت مدیره جدید و یا ورود به بدهی ایجاد کنند.
می خواهیم در مورد قراردادهای استارتاپی بیشتر بدانید؟
مطمینا شما که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید، خواستار این هستید که در مورد قراردادهای استارتاپی بیشتر بدانید، ما این پیشنهاد ویژه را به شما می دهیم که با شرکت در کارگاه کلیدی ترین نکات حقوقی استارتاپ ها، به پشتوانه برگزاری کارگاه های قبلی و سوابق همکاری با تیم های استارتاپی و مراکز استارتاپ ها نه تنها در مورد قراردادهای استارتاپی بلکه هر آنچه را که لازم است از موضوعات حقوقی پیرامون فضای استارتاپ ها بدانیم به شما ارائه خواهیم کرد.
همین حالا ثبت نام می کنم
کارگاه “کلیدی ترین نکات حقوقی استارتاپ ها“
ما خوشحالیم که می توانیم به شما کمک کنیم تا تمام قراردادهای لازم برای راه اندازی استارتاپ خود را تنظیم کنید.
دیدگاهتان را بنویسید